قفسه

قفسه

پایگاه فرهنگی مذهبی قفسه
قفسه

قفسه

پایگاه فرهنگی مذهبی قفسه

عدم توجه به نیازهای جنسی ؛عامل اصلی طلاق در کشور

عدم توجه به نیازهای جنسی ؛عامل اصلی طلاق در کشور به گزارش سرویس اجتماعی ایرانیار، شاهد افزایش طلاق های پنهان در کشور هستیم .
کارشناسان تاکید کردند که قوانین و لوایح حوزه خانواده منجر به کاهش طلاق و افزایش ازدواج نخواهد شد و تنها به از بین رفتن قبح ازدواج مجدد و مساله چند همسری در جامعه خواهد شد.
نظرات کارشناسان را در مورد تاثیر لایحه حمایت از خانواده در کاهش آسیب های اجتماعی، ترویج فرهنگ تعدد زوجات، افزایش ازدواج زنان بی سرپرست و بیوه و... جویا شدیم. آیا تصویب و اجرای این لایحه منجر به کاهش آسیب های اجتماعی در حوزه زنان خواهد شد یا خیر؟
دکتر مهاجری: در ساختار و سرزمین مرد محور و قدرت مرکز بازیگران و نقش آفرینان مهم نیست که چه جنسیتی دارند زیرا ساختار ما مردسالارانه،قدرت محور است.
ساختاری که اکنون درون قوانین ظاهر می شود در اصل ساختار مرد محور است هر چند که در دیپلماسی زیرکانه، مردان ادبیاتی را به کار می برند مبنی بر فرزند سالاری، مرد ذلیلی ، زن سالاری و زن ها حاکم هستند و ... . آن چه مهم است ساختار مرد محورانه حاکم بر کشور است که قانون مداران و قانون نویسان باید به این ساختار توجه کنند که اگر ساختار خوب طراحی و تدوین شود،قانون گذاران به حتم به راحتی در می یابند که قانون های آنها چگونه می تواند به نیازها پاسخ دهد.
یکی از دلایلی که اکنون در جامعه ایرانی موجب بروز طلاق شده و خانواده را دچار آسیب و بالاتر از آن دچار بحران می کند ، مساله تابوهای جنسی است که باید گفت در ارتباط مسائل جنسی قادر نیستیم درست ببینیم و درست سخن بگوییم و از ابراز این مساله می ترسیم. در صورتی که یکی از جلوه های آفرینش و یکی از قدرت نمایی ها و شاخصه های زیبایی خداوند، بحث جنسی است و اصلا نباید این مساله را کتمان کرد. متاسفانه نگاه ما به این مساله به صورت زیر زمینی است،مجلس،صاحب نظران، قدرتمندان،قضات و... نسبت به این موضوع جفا کرده و سبب شده اند تا این مساله را درست تحلیل نکنیم و دست به شفاف سازی نزنیم.

براساس مطالعات صورت گرفته در ۳۰ سال قبل از انقلاب و ۳۰ سال در مورد تحریکات جنسی متوجه شدیم که میانگین ازدواج در ۳۰ سال گذشته روی عدد ۱۵ و بلوغ جنسی ۱۵/۵ است.
بر اساس پیمایش ملی که وزارتخانه های صاحب نظر انجام دادند، اکنون میانگین بلوغ جنسی روی عدد ۱۱/۵ است و میانیگن ازدواج ۲۵ سال برای دختران و ۲۸ سال برای پسرها میانگین آن را می توان ۲۶/۵ سال دانست یعنی حدود ۱۵ سال میان بلوغ جنسی و ازدواج فاصله وجود دارد.
پدرها و مادر ها نمی پرسند اکنون جوانان چگونه نیاز جنسی خود را برطرف می کنند، کجا این کار را انجام می دهند؟ اگر جوانی این نیاز را بر طرف نمی کند او را نزد کدام پزشک و روانشناس ببریم؟
اعتقاد دارم از نظر دین و ادبیات دینی این حوزه بسیار مقدس است اما به لحاظ ادبیات ایرانی و عرفی این مساله را تابو کردیم. تاکید می کنم جامعه پذیری نارس جنسی داریم و زنان و مردان ایرانی قادر برآوردن نیازهای جنسی یکدیگر نیستند.
سوال دارم برای این که کودک کفش خود را به پا کند چند بار آموزش می بیند؟ در مقابل برای ازدواج ما چند بار به جوانان آموزش داده ایم؟ آیا زمانی که فرهنگ پذیری و جامعه پذیری جنسی را به درستی طی نمی کنیم و بسیاری از زنان و مردان جامعه ما قادر نیستند نیازهای جنسی طرف مقابل خود را بر طرف کنند و به تدریج به سمت گزینه های خارج از خانه می روند.
بر اساس آخرین مطالعات و تحقیقات صورت گرفته علمی میانگین ارضای نیاز جنسی در خانواده های ایرانی۳دقیقه است بر اساس شرع ما این میانگین باید از یک ساعت فراتر باشد زیرا نیاز جنسی، نیاز حیوانی نیست بلکه این نیاز در انسان فراتر از این حرف هاست.
ما آمده ایم این بحث اساسی را که پشتوانه ادبیات دینی،مطالعات روانشانسی و جامعه شناسی دارد، رها کرده ایم و تمام توجه خود را معطوف به طلاق کرده ایم و خروجی خانواده را با تعیین مهریه های سنگین محکم کرده ایم و می اندیشیم با این کار مانع بروز طلاق خواهیم شد .اتفاقا تعیین مهریه های سنگین و بستن خروجی خانواده موجب طلاق می شود. ما باید به علت ها بچسبیم و نباید ویترینی سخن بگوییم.
این معضل اکنون در حال خفه کردن ماست؛ میانگین آرایش و لباس آرایی از سوی زنان برای خارج از خانه در خوشبینانه ترین حالت ۹۵درصد و برای داخل خانه و برای همسرانشان کمتر از ۵درصد است.
شما انتظار دارید زن و مرد که نمی دانند چگونه ارتباط برقرار کنند و چگونه از نظر عاطفی هم دیگر را ارضا کنند، و فقط به تحقیر یکدیگر می پردازند چگونه خانواده سالم را پایه ریزی کنند زیرا با توجه به این شرایط دور از انتظار نیست که زنان مردان جامعه ما تبدیل به افرادی کینه ای و عقده ای شوند که نیازهای خود را خارج از خانه برآورده سازند.
زیرا اکنون شرایط به گونه ای است که برای مرد نیازمند، کینه ای و عقده ای آن ۹۵درصد زیبایی های خارج از خانه خودنمایی می کند.
مقام معظم رهبری هنگامی که رییس جمهور کشورمان بودند،فرمودند: «دختران ما در خیابان ها، چلچراغی هستند.» اکنون باید گفت زن ها در بیرون چلچراغی تر از درون خانه هستند و مرد تشنه،تحقیر شده و... در بیرون از خانه ۹۵درصد زرق و برق را می بیند و به سمت انحلال خانواده می رود و اگر نتوانست به طریق حقوقی همسر خود را طلاق دهد به سمت طلاق عاطفی و پنهان حرکت می کند.
دکتر کیهان نیا: این نکته را باید اضافه کنم که حضرت محمد (ص) می فرمایند: در بستر زناشویی ،سپر حیا را رها کنید.
امام محمد باقر(ع) می گوید: آنچنان که خود را برای دیگران می آرایی برای همسر خود بیارای.
وقتی رهبران دین ما در ۱۴۰۰ سال پیش این گونه توصیه ها را دارند چرا ما که ادعای مسلمانی و زندگی در جامعه پیشرفته را داریم از احادیثی که در رابطه با سخنان بزرگان دین است استفاده نمی کنیم و اگر تحصیلکرده و مدرن و امروزی هستیم چرا از روانشناسی روز و ارتباط جنسی به عنوان یک فاکتور اصلی و مهم در میان خانواده ها بهره نمی گیریم .
دکتر اقلیما: متاسفانه هنوز شاهد رودربایستی بین زن و شوهر هستیم که به شیوه های رفتاری سنتی و قدیمی پایبند بوده و زندگی زناشویی خود را بر آن مبنا پیش می برند ؛ ما با مشکلات فراوانی در این زمینه روبه رو بوده و از آن ها غافلیم.
دکتر کیهان نیا: اگر این رابطه درست شود بسیاری از مشکلات، عصبانیت ها، بی اعتنایی ها ،بی وفایی ها و گریزپایی ها و... نیز حل خواهد شد. باید تاکید کنم این آموزش ها تنها مختص  مردان نیست برای زن اولی تر است که متاسفانه زنان بیشتر به جای این که بیشتر به فکر ظاهر خود مانند جراحی بینی ، تغییر مدل ابرو و عوض کردن رنگ موی خود باشند، به این مسائل مهم باید بیشتر بیندیشند.
روانشناسی ارتباط جنسی فراتر از این گونه نمایش ها است به ویژه مردان که از راه تفکر معمولا برای یک رابطه جنسی آماده می شود.
دکتر اقلیما: وقتی بحث مطرح می شود که با قوانین می توان مانع بروز آسیب ها شد باید گفت این مساله ربطی به قوانین ندارد .برای نمونه آسیب های طلاق پیش تر از وقوع طلاق وارد می شود در حالی که متاسفانه به جای پیشگیری درحال تدوین قوانین بعد از طلاق هستیم و می خواهیم با این قوانین مانع از وقوع طلاق شویم در حالی که فراموش می کنیم که طلاق به معنای واقعی بسیار پیش تر بین زوج های خواهان طلاق حقوقی اتفاق افتاده است و قوانین تاثیری در کاهش آسیب های ناشی از این مساله نخواهد داشت زیرا این افراد قبلا آسیب دیده اند و آسیب در حال ادامه پیدا کردن است.

* پس به اعتقاد شما این قوانین ،نقش بازدارنده ای در کاهش آمار طلاق ایفا نمی کنند؟
دکتر اقلیما: ما فقط متن قانونی درست کرده ایم که اگر افراد خواهان طلاق هستند ،ممکن است این قوانین سبب شد تا این پروسه کمتر یا بیشتر طول بکشد اما باید تاکید کنم تاثیر معنا داری در کاهش آمار طلاق در جامعه نخواهد داشت.
آمار و ارقام از ۱۰ سال گذشته تا امروز نشان دهنده آن است که آمار طلاق در کشور از ۹ درصد به بیش از ۲۷ درصد رسیده است.
سال گذشته ۳۰ درصد طلاق های کشور متعلق به گروه سنی بین ۲۰ تا ۲۴ سال بود و ۷۰ درصد نیز متعلق به گروه سنی ۲۰ تا ۲۷ سال بوده است زیرا افراد بیشتر به صورت اجباری و بر اساس شرایط خاص خود ازدواج کرده اند و در واقع در شرایط مناسب برای ازدواج نبوده اند.
نه مرد و نه زن هیچ کدام درک درستی از ازدواج نداشته اند و خواسته ها و نیازهای آن ها چیز دیگری بوده برای همین پس از گذشت مدتی تصمیم به جدایی می گیرند.
نخستین چیزی که در روانشناسی و نیازهای «مازلو» مطرح می شود ،نیازهای فیزیولوژِکی بوده است که شامل خوردن ،خوابیدن و ارتباط جنسی است که ما فقط به خورد و خوارک اهمیت می دهیم و ارتباط جنسی را نادیده می گیریم وراجع به رابطه جنسی اصلا صحبت نمی کنیم.
وقتی نوجوانان ما از ۱۲ سالگی بالغ می شوند چگونه می توانند تا ۲۷ سالگی که میانگین سن ازدواج است جلوی خود را بگیرند و کاری انجام ندهند و به سمت روابط با جنس مخالف نیز گرایش پیدا نکنند، ما مانع جوانان شدیم و بستری را فراهم آوردیم تا آن ها به سمت اینترنت کشیده شوند و روابط جدیدی را تجربه کنند.
در صورت ازدواج  نیز همچنان همسر خود را با رابطه های قبلی مقایسه می کنند و پس از مدتی به این نتیجه می رسند که بهتراست از از هم جدا شوند.
بنابراین بر عهده دولت است که تمام سازمان های مرتبط را با هم هماهنگ کند تا بتواند مشکلات این چنینی را از بین ببرد که در ابتدا با کار کردن بر روی علت و عوامل  می توانیم امیدوار باشیم در ۴۰ سال آینده بتوانیم از میزان آسیب های فعلی بکاهیم.
باید تاکید کنم که قانون جدید ، در راستای حمایت از خانواده تصویب نشده بلکه برای راحت کردن دولت است که گزارش عملکرد دهد که به دلیل وجود مشکلات و برای جلوگیری از افزایش تبعات آن، این قانون تهیه و تصویب شد و به عبارت بهتر رفع تکلیف است.
قانونی که می گوید مرد باید برای ازدواج دوم از همسر اول خود رضایت بگیرد ،صحیح نیست؛ همه جای دنیا افراد به راحتی می توانند در صورت عدم توافق جدا شوند.
چه اشکالی دارد که ابتدا حق و حقوق او پرداخت شود و در کمال آرامش زن و شوهر از هم جدا شوند.
به قانون فعلی چیزی اضافه نشده که به نفع زنان باشد زیرا اجازه همسر اول برای ازدواج دوم مرد شرط بود .بنابراین چیزی در راستای بهبود شرایط به منظور کاهش آسیب ها برای زنان اتفاق نیافتاده است.
براساس فرهنگ جامعه ما بیشتر مردان ،مهریه زنان را هنگام طلاق پرداخت نمی کنند بلکه آن چنان زن ها را اذیت می کنند که آن ها حاضرند مهریه خود را ببخشند تا بتوانند طلاق بگیرند و حتی رضایت دارند چیزی هم برای این کار به مردان پرداخت  کنند پس باید تاکید کنم این قانون مشکلی در زمینه بهبود شرایط حل نخواهد کرد.
وقتی مرد و زن ازدواج می کنند باید مرد توان پرداخت مهریه را داشته باشد وقتی مرد توانایی ندارد نباید این تعهد را متقبل شود. بر اساس قانونی که از چند سال گذشته اجرایی شده و « عندالاستطاعه » را به شروط عقدنامه اضافه کرده باز هم به ضرر زنان است زیرا مردان به راحتی می توانند ادعا کنند که توانایی پرداخت مهریه ندارند و به راحتی همسر خود را طلاق دهند.
دکتر کیهان نیا:این گفته کاملا صحیح است و قبلا برای عدم پرداخت مهریه مردان به زندان می رفتند اما اکنون قانونی داریم بر این مبنا که اگر  مرد بتواند عسر و حرج خود را ثابت کند که ناتوان از پرداخت مهریه است دیگر به زندان نمی رود اما بنده به عنوان مشاور خانواده در چند ماه اخیر مجبور شده ام با صحبت های طولانی ،مهریه مراجعه کنندگان را کم کنم.
در ابتدای ازدواج زفکر می کنند مهریه بالا ضامن دوام زندگی آن ها خواهد بود اما بعد از مدتی مرد با رسیدن به تمکن مالی احساس می کند بابت مهریه متضرر خواهد شد که تصمیم می گیرد که این حق زن را پرداخت نکند.

*یکی از مواردی که هنگام بررسی لایحه حمایت از خانواده در جامعه مطرح شد این مساله بود که عده ای بر این باور بودند که لایحه منجر به ترویج فرهنگ تعدد زوجات (به صورت موقت )خواهد شد؛ آیا این نگرانی درست است یا خیر؟
دکتر مهاجری: نمی توان مانع بروز اتفاقات شد و یا به عبارت بهتر توان ما برای پیشگیری و کنترل مساله کاهش می یابد در این هنگام سعی می کنیم با صدور مجوزهایی با آن چه که تا دیروز با آن مبارزه می کردیم، لباسی از قانون بپوشانیم و آن را رسمی کنیم.
واقعیت امر این است که چه با خواندن صیغه و چه با ترتیب و رعایت آیین دینی،جامعه ما در فرآیند ازدواج موقت شاهد روند رو به رشدی است و هر روز این مساله به نسبت روز پیش، بیشتر می شود. هر چند مطالعات خوبی هم در این زمینه انجام شده است. این قانون کارکرد پنهان و ناخواسته اش ،تجویز این اتفاقی است که رخ می دهد و روز به روز در حال افزایش است و به عنوان یک پژوهشگر مسائل اجتماعی عرض می کنم که مطمئن باشید که تعداد این چنین ازدواج هایی کاهش پیدا نخواهد کرد.
در اصل لباس شرعی و قانونی پوشاندن به مساله است که در حال اتفاق افتادن در جامعه ماست و روز به روز نیز این رودخانه پر آب تر می شود و تعداد کسانی که به این کار تمایل دارند و آن را انجام می دهند نیز بیشتر می شود.
این قانون کارکرد پنهان دارد و به حتم دارای کارکرد آشکار و نیت مند نخواهد بود.
لازم به ذکر است از زمانی که این قانون تدوین شود، تعداد چنین افرادی زیاد نخواهد شد بلکه با تدوین و اجرای آن ،افراد ابایی ندارند که کارکرد پنهان این مساله را آشکار کنند. باید تاکید کنم این قانون ترویج دهنده ازدواج موقت نیست بلکه آشکار کننده آن در جامعه است.
دکتر کیهان نیا: این قانون ۲ مشکل دارد ؛ ۱- میزان طلاق را افزایش می دهد برای این که به زن اجازه می دهد که بعد از ازدواج مجدد مرد بتواند طلاق بگیرد که کارکرد پنهان محسوب می شود. ۲- اساس یک خانواده بر مبنای احساس امنیت خانواده است بعد از رخ دادن یک ازدواج جدید و موقت ، چون زن اول احساس ناامنی می کند و با توجه به این که خانواده هایی موفق می شوند که زن در آن ها در آرامش ،آسایش و تفکر باشد ،شوریدگی خیال، نگرانی از وضعیت پیش آمده (ازدواج مجدد) باعث می شود زن به هم بریزد و نه تنها به وظایف همسری خود عمل نکند بلکه تدبیر لازم برای اداره فرزندان را نیز از دست می دهد.
در خانواده هایی که مسائل عاطفی در اثر تعدد زوجات یا چند همسری دچار تزلزل می شود ،متاسفانه فرزندان این خانواده ها آینده خوبی نخواهند داشت.
دکتر مهاجری: قانون خنثی است و این قانون در مسیر اتفاقاتی که در حوزه خانواده رخ می دهد چه ازدواج و چه طلاق تاثیری ندارد و جریان های فرهنگی ، اجتماعی، روانی و اقتصادی جامعه در مسیر خانواده کار خود را انجام می دهد و چون ما معتقدیم که قانون مجلس منطبق با این جریان نیست و بر اساس مطالعه تدوین نشده،تاثیر چندانی در این مساله نخواهد داشت.
این جریان روز به روز قدرتمند می شود و رسانه ای دیداری و شنیداری به این جریان بسیار بیشتر می توانند کمک کنند و نقش آن ها بسیار پررنگ تر از کار فرهنگی است که در داخل کشور انجام می شود .یعنی جریانی راه افتاده و دارای مولفه های اجتماعی ،فرهنگی،اقتصادی و...  خاص خود است و قرار است دولت هم در زمینه مختلف این مولفه های وارد عمل شود و برنامه هایی را اجرایی کند، اما کارهای دولت در حوزه های مختلف برای مدیریت،تعدیل این جریان بسیار ضعیف تر از آن اتفاقاتی  است که فرا روی اطلس جغرافیایی ایران رخ می دهد که ما قادر به اندازه آن ها نیستیم و به عبارتی نسبت به آن ها غفلت کرده ایم.
کارهای فرهنگی که فقط در حوزه رسانه ای رخ می دهد و موجب دادن اطلاعات چه درست و چه غلط می شود و کمک به این جریان خواهد کرد بسیار قوی تر از کارها و برنامه های داخلی ماست و ما سخت در خواب هستیم و فکر می کنیم با چند سخنرانی می توانیم کار فرهنگی انجام دهیم .در صورتی که کار فرهنگی کاملا به صورت غیر مستقیم در حال اتفاق افتادن و انجام شدن است و ما نسبت به سند چشم انداز عقب هستیم و از متغیرهایی که از بیرون وارد می شود نیز غافلیم و هم قادر به اندازه گیری آن ها نیستیم .
الان در برخی کلانشهرها میزان تمایل و رغبت به تماشای شبکه های غیر داخلی بسیار بیشتر از تمایل به شبکه های داخلی است.
باید اضافه کنیم با این بررسی اجمالی باز هم می توان نتیجه گرفت که دولت در زمینه برنامه ها و سیاست های خانواده محور بسیار کوتاهی کرده است و به جای این که به دیگران و به آسیب ها حمله کنیم از کسی که مدبر و برنامه ریز و مسوول است پرسش کنیم که چقدر برای آسیب های اجتماعی کار انجام داده است؟
یک زمانی به آنجا می رسیم و مشاهده می کنیم جریان فرهنگی حاکم به اهداف خود رسیده و قانون هیچ کاری نکرده است.
حمله ور شدن به این قانون و توجه کردن به این قانون ضرورتی ندارد بلکه باید حوزه های  اجتماعی،فرهنگی،روانی و... را بررسی کنیم و دیپلماسی منطقه ای که اکنون بر روی خانواده های ما تاثیر فراوانی گذاشته است را باید مورد موشکافی قرار دهیم.
دکتر اقلیما: از قانونگذاران و کسانی که این قانون را نوشتند سوال دارم که آیا هیچ کدام از آن ها حاضرند دختر خود را به عقد موقت مردی زن دار دربیاورند یا برای پس خود زن مطلقه را بگیرند؟ یا حاضرند دختری را که حتی برای یک ساعت در عقد موقت بوده به عنوان عروس انتخاب کنند؟ آیا این قانون گذاران فکر کردند که زنی که شوهرش اقدام به عقد کردن زن دیگری می کند چه حالی خواهد داشت و چه تشنجی را تحمل می کند؟ در مدرسه کودکان چنین خانواده های چه سرنوشتی خواهند داشت ؟
چنین کودکانی دائم در ترس و هراس این هستند که سایر کودکان در مدرسه نفهمند که پدرشان ۲ زن دارد ؛ این کودکان بیگناه تا آخر عمر محکوم هستند و این حس هیچ گاه آن ها را رها نمی کند. در ایران و با توجه به فرهنگ حاکم بر کشورمان، این مساله هنوز در میان خانواده ها پذیرفته نشده و با تصویب این قانون مشکلات ناشی از ازدواج مجدد مردان در جامعه روز به روز نیز بیشتر می شود.

منبع: iranyar.ir

نظرات 1 + ارسال نظر
رضا چهارشنبه 23 شهریور 1390 ساعت 19:48 http://eset32.blogsky.com

هر جور راحت هستید
اجباری در کار نیست

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد