تاریخ هاى متعددى در میان مردم جهان در گذشته رواج داشته و مورد استفاده ملتها قرار گرفته که برخى از آنها به تدریج از میان رفته و به بوته فراموشى سپرده شده اند ولى برخى از تاریخ هاى گذشته ، همچنان در گذر زمان ، استمرار یافته و حیات خویش را حفظ کردند و در عصر کنونى نیز به قوت خود باقى بوده و مورد استفاده ملتها قرار دارند.
تاریخ قمرى که از گردش ماه به دور زمین پدید مى آید، از جمله تاریخ هایى است که نسبتا عمرى دراز پیدا کرده است .
این تاریخ ، گرچه پیش از اسلام نیز در میان برخى از ملتها و امتها، از جمله عربها متداول بود، ولى پس از ظهور دین اسلام ، به عنوان تاریخ رسمى این دین درآمد و بسیارى از احکام عملى و فقهى اسلام بر آن ، مبتنى شده اند. همانند روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان ، به جاى آوردن اعمال حج در ماههاى حرام ، ایام اعتکاف و غیره .
این تاریخ ، هم اکنون تاریخ مشترک قریب به یک میلیارد و پانصد میلیون تن از مسلمانان جهان مى باشد.
به تاریخ قمرى ، تاریخ هلالى نیز گفته مى شود. زیرا ماه (قمر) هنگامى که یک دور خود را از هلال آغاز کند تا دورش به پایان برسد و به هلال بعدى وصل گردد، یک ماه پدید مى آید و با دوازده بار تکرار این چنینى ، یک سال قمرى شکل مى گیرد.
مدت هر ماه قمرى عبارتند از: محرم ، صفر، ربیع الاول ، ربیع الثانى ، جمادى الاولى ، جمادى الثانیة ، رجب ، شعبان ، رمضان ، شوال ، ذى قعده و دى حجه .
مسلمانان صدر اسلام بنابر پیشنهاد امیرالمؤ منان حضرت على بن ابى طالب علیه السلام و تصویب خلیفه وقت ، هجرت سرنوشت ساز پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله و سلم از مکه معظمه به مدینه منوره را مبدا سال قمرى قرار داده اند. بدین جهت ، تاریخ قمرى را تاریخ هجرى قمرى نامیده اند.
نزدیک ترین تاریخ به تاریخ قمرى ، همان تاریخ هجرى شمسى است که بر اساس گردش زمین به دور خورشید، به مدت 365 روز و 6 ساعت طول مى کشد.
مبدا تاریخ هجرى شمسى ، نیز هجرت پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله و سلم از مکه معظمه به مدینه منوره است . این تاریخ ، هم اکنون تاریخ رسمى جمهورى اسلامى ایران و برخى از ملت هاى اسلامى مجاور مى باشد.